Hronika jednog života

Blog koji će vam ispričati jedan život, koji još uvijek traje i trajat će ,ako Bog da!

22.04.2008.

Svijet knjige

 

Nešto najvrednije što je stvorio čovjek je knjiga. Ne samo kao izvor znanja i izraz osobnosti, nego kao kulturna baština za buduće generacije. Oduvijek volim knjigu. Potrošila sam tisuće eura za  enciklopedijska izdanja, atlase, monografije i sabrana dijela svih poznatih pisaca. Gubitak te vrijedne biblioteke pogodio me da se nisam oporavila do danas.  Zbog toga sam prije nekoliko godina s puno entuzijazma ispunila pristupnicu za članstvo u Svijet knjige. Učlanjenje je bilo brzo i lako. O nekim eventualnim problemima nisam razmišljala. Otac i ja smo bili pretplatnici za mnoge knjige i nikad nije bilo nesporazuma ili ne daj Bože ucjena.

Ali danas su druga vremena.

 Najprije vas navuku na tanak led, onda vam serviraju neka pravila koja ne možete izbjeći. Drugim riječima plaćate danak sitnih slova negdje na rubu prospekta, koja niste mogli pročitati ni lupom. Plaćate danak suvremenom xafsingu gdje vam stalno nešto nude dok to ne kupite ili platite troškove ponude.

Kratko ću vam napisati što se dešava ako se učlanite u Svijet knjige. Član kluba morate biti najmanje 2 godine da bi se mogli ispisati.Naravno bez objašnjenja zašto baš dvije godine. Da bi ste se ispisali morate to napisati pismeno najmanje tri mjeseca prije isteka roka. Zamislite, morate dobro paziti kog datuma ističe taj rok inače vam se u slučaju zakašnjenja samo jedan dan, članstvo automatski produžava za godinu dana i tako na godine, ako to niste upamtili kao datum rođenja. A s tim dodatne muke, jer članstvo nije dobrovoljno nego obvezujuće. Svaka tri mjeseca morate kupiti neku knjigu ili vam oni sami šalju takozvanu knjigu tromjesečja čija tema i cijena ( obično iznad 200 kn plus poštarina) vam uopće ne odgovara. U dvije godine kupila sam dvije knjige koje sam željela i 6 suvišnih, neželjenih. Od svega najviše me nerviralo njihovo zivkanje koju ću knjigu kupiti. Trajalo bi to dok ne bih naručila iako je ostalo vremena do isteka tromjesečja u kome sam bila obavezna kupiti knjigu. Zamislite, obavezna sam kupiti knjigu zato što sam član. Tvrdnje da su knjige za članove jeftinije je čista laž. Mnoge od tih knjiga u pojedinim knjižarama su bile znatno jeftinije. Tako sam svoje besplatno članstvo u Svijetu knjige platila preko 700 kn. I gle čuda, danas su mi opet poslali pristupnicu za obnavljanje članstva s nekim bonom u vrijednosti 100 kn, nagradnom igrom u kojoj nitko ne dobiva, nagrađivanjem vjernosti preko nekih oznaka na knjigama, ekskluzivnim izdanjima i gle čuda popustom od 20% u odnosu na druge knjižare, a troškove slanja knjiga plaćate sami.

Popratno pismo za ponovno učlanjenje je priča za sebe.Citiram samo uvodni dio:

„Poštovan gospođo Drijekavice,

ljubav prema knjizi traje cijeli život. ( kao da ja to ne znam) Tko ju je zavolio, uvijek joj se vraća. ( ali ne i vama). Prije nekog vremena bili ste član Svijeta knjige.( nikad to neću zaboraviti) Danas Vas pozivamo da se ponovo pridružite našem knjižnom klubu. (nisam luda). Za Vas ( veliko slovo, znači misle samo na mene osobno. Ha ha ha) smo pripremili posebnu ponudu s iznimnim pogodnostima. ( misle na najaktualnija izdanja s popustom od 100 kn, pišu u množini a misle samo na jednu knjigu i poslat će mi besplatni katalog. Ha ha ha ha) I tako bla, bla, pa ponavljane onih 100 kn popusta.

 Jednostavno rečeno „mamikesa“ da se Drijekavica zalijepi za tih 100 kn, a oni će Drijekavici izvući deset puta više prodajom skupih knjiga koje mi ne trebaju.

E Gospodo iz Svijeta knjiga, hvala lijepo. Znam i lakši, ljepši i jeftiniji način kupnje knjiga, a to je knjižara u kojoj imam veći i bolji izbor, bez obaveze kupnje svaka tri mjeseca i bez plaćanja poštarine. Nikad više, Gospodo, gospođo Bokor. Vaš način prodaje knjiga mi ne odgovara. Ne volim kada me netko prisiljava nešto za moj vlastiti novac.

 Kao lijepak možete staviti i milijun kuna.

 Moja sloboda izbora vrijedi više.

Hronika jednog života
<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
Silent
Backpacker
U urbanoj sahari života
Mjesečevi Prsti
♥samo najbolji umiru mladi♥
U ime Vremena koje smo nepovratno izgubili
Lijepo je sanjati...
Duradbegov Dolac
Zijan-ćerka
Duh Koji Hoda
KALEIDOSKOP
Magično Pozorište
Zapustene stranice starog dnevnika
Hodnik mojih zelja....
Ponuda koju ne možete odbiti
Administratorov blog
LIPO LI JE LIPO LI JE
Starim autobusom u inozemstvo
Poslije svega...
The book of truth
Karamele
Romansa
SLATKI DRHTAJ TIJELA
little bit of ... ®
..
KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
NAPRĐIVANJE
Smycken Mili
Crnokosa --..I'M BACK!!!!!!!
蝕紅
I FiGhT BaCk
Romanticar u svom romanticnom kutku..
Illusion
Stižu me sjećanja...
Sorry blog...
bosniancook
zlatnasehara
Tango stare ljubavi
Hudur - prisutnost srca, svjesnost Allaha dž.š.
1901
DU BIEST SCHLUSSEL ZU MEIN HERZ!!!
SvakodnevneŽalopojke&Drugo
The count of Monte Cristo
više...

BROJAČ POSJETA
162471

Powered by Blogger.ba