beats by dre cheap

Rolanje

 

Ne mogu otvoriti ni jedan tjedni ili mjesečni časopis a da ne pročitam nešto o lijepom izgledu, mršavoj liniji, modnim stilovima, štetnosti ovog ili onog, atraktivnim putovanjima, popularnim ličnostima, nekim anketama, i slično.

Danas u eri kompjutora, televizora i općenito sjedilačkog života stalno savjetuju odlazak u fitnes centre, bazene, saune, na masaže. Nude vam neke skupe kućne sprave za vježbanje i niz  preparata za zdrav život. Teško je u mnoštvu svega toga izabrati pravi  vid rekreacije upravo za vas i  vaš organizam.

Moram priznati da sam ponešto od reklamiranog probala. Za desetak dana mi je dojadilo i vraćala bih se u svoje prvotno stanje, stanje  bez vježbi. Divim se svim ljudima koji imaju naviku svakodnevnog vježbanja. Meni je to dosadno i kad me boli jako bolno, jednostavno nemoguće.

Neke oblike rekreacije volim, kao na primjer plivanje, ali živim u malom mjestu.

Manja mjesta nemaju sadržaje koji bi stanovnicima omogućili složenije oblike rekreacije. Dostupni su džoging, šetnja, joga, vožnja biciklom i poneka kućna sprava.

Pošto me ništa od ovog ne privlači, počela sam razmišljati o rolanju. Što više razmišljam to mi se više sviđa. Ide proljeće, priroda buja, mami me iz kuće. A mene muči višak kilograma,  ukočena kičma, nepokretni zglobovi, tromi mišići, astma. Neki oblici rekreacije su davno  otpali.  Džogirati ne mogu zbog astme. Šetati zbog stajanja na svakom koraku da bih radoznalima objasnila kud idem i zašto, parka nemam, a okolica je puna pasa lutalica. Jogom se ne mogu baviti zbog bolesnih kukova, fitnesom zbog zglobova, sprava za vježbanje nemam, a na biciklu me boli pozadina.

Nakon dugog razmišljanja otkrila sam da bi mi rolanje najbolje odgovaralo. Taj brzi sport na osam kotačića idealna je vježba za moje oslabljeno srce i krvotok opterećen masnoćom, a uz to štedi mi bolne zglobove. Na drugu stranu pokretima u vožnji vježbam izdržljivost, koordinaciju pokreta i osjećaj za ravnotežu koji mi je oslabio s godinama. Mišići nogu i stražnjice jačaju, a masno tkivo se topi. Kut koji tvore kukovi pri vožnji jačaju mišiće leđa i trbuha. Što je kut manji mišići su napetiji, a sagorijevanje  kalorija veće. Za održavanje ravnoteže bitni su i pokreti ruku kojima jačate i taj dio tijela. Strujanje zraka oko vašeg lica pojačat će cirkulaciju krvi tako da vam neće trebati rumenilo. Svjež zrak opskrbit će vam mozak kisikom i povećati vaš optimizam.

Za rolanje glasam iz još nekih razloga.

Kad vas vide kako jurite nitko vas neće pokušati  zaustaviti, čak će vam se micati s puta u strahu da ih ne srušite.

Drugo: Rolati mogu i mladi i stari. Doduše starije bi kod nas proglasili ludima.

Treće: Brza vožnja donosi poseban užitak i zabavu. Samo prije toga naučite da se promjena smjera mora obaviti prije kočenja i da vas u slučaju opasne situacije čeka pad. Zato, ako više ništa ne pomaže, radije padnite na štitnike nego da se nekontrolirano sudarite.

Kada ovladate tehnikom rolanja, osobito zaustavljanja, ovaj vid rekreacije bit će vam čaroban i koristan. Uz to i jeftiniji od ostalih.

Sretno na osam kotačića pojurite naprijed.

Bilo bi  lijepo da na posao idemo s našim čarobnim koturaljkama, koje ne trebaju parkirno mjesto i gorivo kao automobili.

Glasam za role kao prijevozno sredstvo u velikim gradovima.

Hronika jednog života
http://drijekavica.blogger.ba
24/04/2008 20:42