beats by dre cheap

Ludbreg - centar svijeta

 

Ovaj mjesec, od 02.05. do 04.05., održana je 12. međunarodna izložba i sajam cvijeća u Ludbregu. Poslije zagrebačkog Floraarta ovo je najveći hortikulturni događaj u Hrvatskoj.

Bogat kulturni program i preko 100 izlagača u vrijeme manifestacije „dani cvijeća“ dovoljan su razlog za posjetu ovom malom gradu na sjeveru Hrvatske.

Na mene je najveći dojam ostavila izložba orhideja. Nikada na jednom mjestu nisam vidjela toliko lijepih, raznovrsnih cvjetova tog prekrasnog cvijeta.

Uz ovaj grad vezane su legende. Jedna od njih kaže da je Ludbreg središte svijeta – Centrum mundi. Prema ovoj legendi, oko ovog mjesta u davna vremena bili su opisani krugovi na čijim obodima su velike europske metropole. Na suprotnoj strani zemaljske kugle je mali otočić Antipodes, ostatak drevne antipodravine.

Druga legenda vezana je za vinogradarku  Ludbregi,  čije je vino postalo slavno. Po njoj je gradić dobio ime.

Ludbreg je i poznato svetište katoličkih vjernika. Posjećuju ga na tisuće kršćana iz cijele Europe. Osobito u vrijeme Svete nedjelje. Čudotvorna relikvija iz početka 15 stoljeća čuva se u lijepoj župnoj crkvi Sv. Trojstva.

Sam gradić ima lijep trg na kome se svake godine dodaje pločica nekog novog grada. Ove godine su to bili Vinkovci.  Naslonjen je na posljednje obronke Kalnika.

U knjigu građana Centra svijeta kod gradskog notara, nisam se upisala. Odlučila sam opet jednom doći u ove krajeve.

Nezaboravni ugođaj pokvarili su spori konobari koji ne znaju što imaju od ponude.

Utisak nije popravilo ni čuveno ludbreško vino.

 

 

 

Hronika jednog života
http://drijekavica.blogger.ba
14/05/2008 14:58