beats by dre cheap

Goražde

Toliko puta sam počinjala post o tom gradiću i uvijek bih ga obrisala. Nemoguće je pisati o sadašnjosti, a ne spomenuti devedeset dana pakla koji su preživjeli građani Goražda i izbjegli stanovnici okolnih gradova. Te dane bez struje, vode i hrane u ratnom okruženju nikada neće zaboraviti. Povijest ovdje živi u ljudima. Svaki preživjeli ima svoju priču. Kad ih slušate zahvaljujete Bogu što ste bili daleko od tog mjesta. Ovdje riječ komšija ima prijeteći prizvuk. Tragovi rata vidljivi su na mnogim kućama. Napuštene, obrasle korovom, izgledaju sablasno u odnosu na obnovljene. Ovdje ne govore samo ljudi, već i zidovi. Lokalni moćnik ljubitelj je „in“ fasada i visokih zdanja. Prekrasni stari dio Goražda nagrđuje njegov drečavi „dvorac“. Veličina  i položaj kuća govore o socijalnim razlikama grada. Dijaspora je također prisutna. Ljeto koriste za odmor, kupnju i izgradnju nekretnina i eventualno pokretanje biznisa. Kafenisanje s društvom je obavezno.

Drina je okosnica grada, razdvaja ga na dva podjednaka dijela spojena s tri mosta. Srednji od mostova je centralna „točka“grada i tu sam najradije zakazivala susrete. Ovdje sam mogla stajati satima i gledati obrise grada i prekrasnu rijeku. Čistu, nezagađenu, mjestimično hirovitu. Nikada nisam pila toliko kave kao u Goraždu. Što god da naručim za jelo i piće konobar mi obavezno ponudi domaću kavu. Ujutro bi je nosio prije doručka. Tek nakon par dana shvatili su da kavu pijem poslije doručka. Nisam ni sanjala da će me, kasnije, moja jutarnja kava  posjetiti na neka jutra u restoranu“Drinska bašta“ kada bih očarana žuborom Drine, gledala odlazak jutarnje sumaglice s okolnih šumovitih brda i promaljanje kuća visoko na planinskim stranama. Cijelo vrijeme sam se pitala kako se ti ljudi spuste do grada i popnu natrag. Koliko im treba vremena? I od čega gore žive? Zamišljala sam kako im odozgo izgleda njihov grad. Meni je s malo većih uzvišenja izgledao kao labud slomljenih krila, koga je potopila Drina a krila mu ostala na obali.

Tih dana, u gradu je sve bilo u duhu priprema za XI Internacionalni „festival prijateljstva“ koji se svake godine održava od 01.- 10.08. To su dani druženja, pjesme i zabave u kojima osim domaćina  učestvuju gosti i turisti iz cijele Europe. Ove godine među prvima su stigli Francuzi. Iako Goražde ima još manifestacija ( festival pjesme i sevdaha „Rade Jovanović“, dani Isaka Samokovlije, dani jabuka, splavarenja) ova je najmasovnija i najznačajnija. Otišla sam prije ovog događaja. To zadovoljstvo ostavila sam za drugi put.

I bez ovih manifestacija ponijela sam mnogo toga iz ovog lijepog gradića. Duh junaštva, jačina prijateljstva, gostoljubivost i ugodne šetnje obalom Drine i ulicama grada, uz pogled s mosta bit će dovoljne za pamćenje.

Hronika jednog života
http://drijekavica.blogger.ba
23/08/2008 22:22